Salam semua....Dah lama x entry blog aku ni.....mungkin dah bersawang agaknye....Maklumlah mood menulis ni bila datang je bertubi2 idea yang keluar. Kalau datang otak karat nak mengarang apapun tak terkeluar idea rasanye....hehehe
Pagi tadi sebelum keluar ofis sempat juga membelek pokok mangga yang sedang berbuah di halaman rumah. Walaupun kali ni tidak berbuah lebat tapi dapatlah juga aku merasa daripada di petik oleh abe monkey yang selalu mengintai. Bila tengok je buah muda tu terus terliuar. Terus aku terfikir rasanya kalau yang muda itu di buat somtam sedap jugakan. Ni makanan feveret aku sejak dulu…Asal ke pasar karat shah alam pasti aku akan singgah digerai somtam. Somtam ni berasal dari negara Thailan. Kalau disini dipanggil kerabu mangga. Resepi "SOMTAM" ni aku copy dari laman internet. Pada kkwn yang dirumah kalau xde buah mangga boleh juga digantikan dengan buah betik.....Ok jadi cikgu masak2 ler pulak aku hari ni.....hehehehe
"RESEPI SOMTAM"
Bahan-bahan :
1 biji betik muda, hiris memanjang, ketepikan
1 biji mangga muda, hiris memanjang, ketepikan
2 sudu makan kacang goreng – tumbuk kasar.
2-3 sudu makan sos ikan
1 sudu makan air limau nipis
1 sudu teh gula
1 biji buah tomato, belah 4
Bahan tumbuk :
1 ulas bawang putih
2 tangkai lada merah/ lada api – tambah lagi jika mahu pedas
1 sudu teh udang kering, rendam air panas sampai kembang
Cara penyediaan :
Tumbuk bawang putih, lada dan udang kering. Masukkan ke dalam mangkuk.
Masukkan kacang goreng, betik dsn mangga muda. Gaul hingga sekata.
Tuangkan sos ikan, air limau nipis, gula dan tomato
Kacau hingga mesra dan sajikan segera.
SELAMAT MENCUBA.....
Isnin, 17 Oktober 2011
JOM BUAT SOMTAM
Dicatat oleh innanaim di 8:07 PTG
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
0 ulasan:
Catat Ulasan