THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Ahad, 11 September 2011

~ Tip menghadapi peperiksaan.....~


Lagi 2 hari Balqis akan menghadapi peperiksaan UPSR. Aku pun turut merasa debaran dup dap dup dap..... Tambah pula hari ni Balqis kurang sihat dan sudah dibawa ke klinik untuk mengambil antibiotik bagi mengelakkan penyakit berlarutan...

Bila disebut peperiksaan perasaan ibubapa mana yang tidak ingin melihat kejayaan anaknya dengan memperolehi keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan. Jadi, setelah dibelek2 dlm internet aku terjumpa sedikit petua untuk dikongsi bersama..

Untuk anak-anak yang bakal menghadapi peperiksaan, persediaan peperiksaan adalah sangat penting untuk memudahkan anak-anak serta para pelajar dalam menjawab soalan peperiksaan yang disediakan, salah satu persediaannya ialah sentiasa mengamalkan doa peperikasaan.

Petuanya adalah dengan mengumpulkan alat tulis anak-anak dan genggam alat tulis tersebut ( dalam keadaan berwuduk ), kemudian baca bacaan-bacaan berikut:

Al-Fatihah 7 kali
Selawat 7 kali
Subhanallah 44 kali
Alhamdulillah 44 kali
Allah hu Akbar 44 kali
Ya Hayyu Ya Qayyum 21 kali
Teruskan dengan bacaan doa..
” Ya Allah Ya Hayyu Ya Qayyum,Ya Rahman,Ya Rahim,Ya Latif,Ya Jabbar,Ya Khaliq,Ya Allah permudahkanlah anak-anak kami di dalam urusan mereka dalam menimba ilmu di atas seruan dan perintah-Mu. Tenangkanlah hati mereka untuk menerima ilmu-Mu,lapangkanlah jiwa mereka untuk mengharungi ujian-Mu dan berkatilah mereka dengan rahmat-Mu.Amin Ya Rabbalalamin..”


Kemudian tiupkan pada alatulis tersebut dan hati-hati jangan di biarkan bersepahan sehingga di langkah anak-anak. Keesokan harinya ambil segelas air, baca Al-Fatihah 7 kali dan Selawat 7 kali, bacalah doa yang sama seperti di atas dan beri anak-anak minum air tersebut. Insyaalah kita berusaha, semoga dapat membantu anak-anak kita yang bakal menduduki peperiksaan.

Semoga dengan petua untuk anak2 kita yang bakal menduduki peperiksaan ini dapat membuka jalan kepada anak-anak ataupun pelajar serta ibubapa yang kerungsingan.

Jangan risau2 yea.....insyaallah pasti ada jalan sekiranya kita berusaha.....

0 ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...